Федерализацията ще е краят на Македония

Федерализацията ще е краят на Македония. Води се борба срещу славяните на Балканите,

твърди проф. Славенко Терзич, директор на Института по история към Сръбската академия на науките и изкуствата
Източник: вестник Стандарт-
Таня МангалаковаБелград-София
- Проф. Терзич, има ли бъдеще македонската държава?
- Исторически македонците са славяни, част от които до ХХ век се обявява за българи, а друга - за сърби. След 50-60 години живот в Югославия и провъзгласяване на македонска нация у част от македонците се е формирало усещане за принадлежност към македонската нация. Макар че няма историческа основа, това чувство трябва да се зачита. Тази малка държава не може да просъществува без своите съседи. Сърбия, Югославия, България и Гърция трябва да бъдат гаранти за сигурността на Македония, без да имат териториални претенции. Сърбите смятат Куманово и Скопско-Тетовския район за сръбски, българите смятат източния дял на Вардар за български, гърците претендират за Прилепско. Македония трябва да се запази като държава. Ние, нейните съседи, трябва да пазим тази млада държава.
Македония трябва да остане в сегашните си граници.

- Но една партизанска война в Западна Македония може да продължи дълги години и държавата едва ли ще е в състояние да изкорени тероризма.

- Главните албански формации всъщност идват от Косово и Метохия, подготвени от американските и британски специални служби. Днес те заплашват мира и стабилността
на целите Балкани. Не става дума за албански екстремизъм, а за политическата програма на албанската академия, правителството и някои партии в Тирана, поддържани от НАТО и западните сили. Води се борба срещу славяните на Балканите.

- Твърди се, че по-малкото зло за Македония е федерализацията на славянски и албански дял. Смятате ли, че този вариант ще задоволи албанците?

- Федерализацията ще е краят на Македония. Проектът за "Велика Албания" има няколко етапа - сепаратистки метеж в Косово и Метохия, интервенцията на НАТО и протекторат, а федерализирането на Македония ще е само фаза за присъединяването й към Албания. В Черна гора албанците искат териториална, а в Гърция - етнокултурна автономия. Това са етапите за създаване на "Велика Албания" на Балканите. В платформата се говори за някогашния Косовски вилает. Според нея Косово и Метохия са само малка част от Косовския вилает. Има Северозападно Косово - северната част на Черна гора, Източно Косово - Буяновац, Прешево и Медведжа, и Южно Косово - Скопие и Тетово. Как биха изглеждали границите на Балканите, ако се опираме на бившите вилаети? Проектът за "Велика Албания" се основава на идеологията на "панилиризма". Албанските историци злоупотребяват, като твърдят, че албанците са преки наследници на илирите, които са държали централната област на Балканите, и затова сега албанците имат право над нея. За Косово твърдят, че е античната провинция Дардания, чийто център е Скопие. Единственото решение е енергичен отпор на международната общност и балканските държави на проекта за "Велика Албания". От друга страна, трябва да се гарантират всички права на албанците като малцинство. Но в Македония и Сърбия те имаха всички права. В Сърбия те имаха академия на науките, университет, отворена граница с Албания, преса, телевизия. Международната общност има интерес от дълготрайна криза защото печели. Цивилният администратор в Косово работи заедно с жена си и двамата си сина в Прищина и цялата фамилия печели месечно към 100 000 марки.

Time mk - топ вести

Агенция Фокус

Македония - Google News

Македониjа - Google News

Благоевград инфо

Последни вести-Форум

Македониjа - топ вести

SETimes news

Вести од Македонија - Канал 5

Утрински весник

Дневник

Топ вести - А1

BBCMacedonian.com

Вести од Македонија - А1

Гласот на Америка

МИА - новини

Дойче Веле

Макфакс

Press Online

Time mk - Македония

Time mk - Култура

Кайгана

Идивиди

Macedonia Forum

Новини за Македония

Macedonia - Google News

Makedonija - Google News

Fyrom - Google News

Yahoo! News for Macedonia

Yahoo! News for Makedonija

Yahoo! News for Fyrom

Macedonia News

Macedonian News

Time mk - Балкани

alt.news.macedonia

Новини по Руский

Блогерај - историја

VMacedonia forums

Дискусионна група "Македония"

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2006-2011. Eдин проект на: История на Македония І История на Македония

Back to TOP